Истини и митове за топлоизолацията

Истини и митове за топлоизолацията

С други думи, 7 причини да изолирате блок или жилищна сграда плюс съвети какво да не забравяте.
Може би и вие се борите с предразсъдъците по отношение на изолацията на жилищна сграда. Нормално е. Ние ще се опитаме да разсеем страховете ви и да ви въоръжим с аргументи, с които по-лесно да убедите съседите си. Ще ви посъветваме и за какво да внимавате и да не пропускате.
 

Фрази, които можете да чуете насреща и как да им отговорите

 ● „Това са просто хвърлени на вятъра пари, поредното съвременно изобретение.“
Изолацията струва определена сума, това е вярно. Но инвестицията ще ви се върне, защото ще спестите от отопление с правилно изолирана къща. В края на годината ще ви зарадва по-ниска сметка.

 ● „Когато изолацията е залепена за фасадата, тя няма да диша. Ще започне да се образува мухъл в апартаментите.”
Стените на къщата така или иначе не се използват за вентилация. За това служат прозорците или така наречената контролирана вентилация с абсорбатори, фуги в конструкциите и т.н. Изолацията не причинява образуването на мухъл, а точно обратното. Когато изолирате дома си, рискът от кондензация на водни пари се намалява. И ако в апартамента се появи мухъл, това не е свързано с външна изолация, а с недостатъчна вентилация, когато новите прозорци трябва да се вентилират по различен начин от старите с дървана дограма. Влажността на въздуха в апартаментите не трябва да надвишава 50-60%.

 ● „Къщата вече беше изолирана преди 20 години. Нямаме нужда от допълнителна изолация.“
Преди години са се прилагали съвсем други стандарти за изолация, които вече не отговарят на днешните изисквания. Докато в миналото се е използвала изолация с дебелина 50-80 mm, днес нормативната уредба препоръчва минимум 100-140 mm. Но не е нужно да се притеснявате, че цената ще се увеличи значително с дебелината. Изолацията представлява само ⅓ от цената на изолацията. И определено си струва да инвестирате малко повече днес, отколкото да го правите отново след няколко години.

HouseИмате ли нужда от съвет?

Свържете се с нашите специалисти

office@isover.bg

+359 2 400 37 00

 

Изпратете запитване

7 конкретни предимства на изолацията

Вече очертахме някои във въведението, но със сигурност не са всички. Арсеналът от предимствата идва едва сега. И така, какво ви носи топлоизолацията?

1. Спестявате до 50% енергия.

Благодарение на правилно изпълнената изолация, топлината няма да напуска къщата ви, така че ще плащате по-малко за отопление (или климатик, ако има такъв). Ако сградата е изолирана както трябва, можете да спестите до половината от разходите.

2. Ще защитите здравето си.

Със изолацията рискът от мухъл намалява. Защо? Това е така, защото температурата на повърхността на вътрешните стени ще се повиши и няма опасност от образуване на така наречената "точка на оросяване".

3. Заглушавате шума от улицата.

Минералната изолация има не само отлични топлоизолационни свойства, но и добри акустични параметри. Така че, ако живеете на оживена улица, изолацията ще ви помогне да звукоизолирате сградата.

4. Ще подобрите външния вид на къщата и ще удължите нейния живот.

Заедно с изолацията, сградата ще получи и модерна и функционална фасада. Къщата ще бъде като нова, защитена от неблагоприятните атмосферни влияния дълги години.

5. Ще увеличите пазарната стойност на жилището.

Можете да увеличите пазарната стойност на апартамент в изолирана сграда, в сравнение с такъв, който няма изолация. Все пак хората ще предпочетат да живеят там, където заплащат по-малко за отопление.

6. Ще се чувствате удобно в апартамента при всяко време.

Изолацията не само предотвратява излизането на топлина от сградата навън, но също така предпазва къщата от прегряване в горещите летни дни.

7. Ще опазите околната среда.

Голяма част от енергията се произвежда чрез изгаряне на въглища, които отделят CO₂, а това има отрицателен ефект върху климата. Когато отоплявате по-малко, допринасяте за по-малко отделяне на CO₂ и други замърсители от някои видове отоплителни тела.

Какво да не забравяте
ако решите да изолирате жилищна сграда

Проектна документация и енергийна оценка на къщата

Проектна документация и енергийна оценка на къщата
Тези два документа са необходими за планиране. С тяхна помощ ще се определи подходящ материал и идеална дебелина на топлоизолационната система, така че спестяванията на енергия да са възможно най-големи.

Избор на материал и неговата дебелина

Избор на материал и неговата дебелина
За изолация най-често се използват два вида материали: пенополистирол и минерална вата. Проектант или специалист по енергийна ефективност ще ви помогнат при избора. За да се спазят изискванията, обикновено е необходимо да се използва изолация с дебелина най-малко 12 cm, в зависимост от вида на зидарията. Препоръчват се и 14 cm за максимален ефект. Но като цяло, колкото повече, толкова по-добре.

Избор на надеждна компания

Избор на надеждна компания
Как да намерите доставчик, който ще извърши качествена работа в срок? Можете да получите препоръки например от производители на строителни материали, където бригади, майстори и монтажници получават редовни обучения. Питайте и познати, те ще ви кажат с кого са имали добър опит.

Опитен надзор

Опитен надзор
Бъдете сигурни, че всичко върви по план. Наемете технически надзорник, който ще наблюдава правилното протичане на работата и ще проверява дали се използват правилните материали. Става въпрос за допълнителни суми, но си струва да обмислите възможните рискове. Важно е техническият надзор да е независим от фирмата изпълнител.

Няколко последни съвета

 ● Нека къщата е изолирана от всички страни. Това е единственият начин да постигнете максимална икономия на енергия.

 ● Уверете се, че техническият надзор следи за правилната основа на фасадата, завършването на тавана и връзката на прозорците. Те са важни части от изолацията.

 ● Не забравяйте да изолирате цокълната част на къщата. Ще избегнете термомостове, влага и мухъл в пода.

 ● Използвайте интегрирана система за контактна изолация (ETICS). Тя е гарантирана от производителя и вие сте сигурни в качеството.

 ● Не подценявайте времето. Високата влажност на въздуха и температурата под 5 °C не са подходящи за полагане на изолация.

 ● Основата за фасадна изолация трябва да бъде чиста, суха, носеща, без мазнини и замърсявания.