Как да изградим перфектния скатен покрив

Как да изградим перфектния скатен покрив

Все по-често таванските помещения се преобразуват в допълнителна жилищна площ.  Има различни методи за преобразуване на таванското помещение в зависимост от вида на тавана и покривната конструкция. обаче винаги, когато става въпрос за проект за ремонт и преустройство или изграждане на ново таванско помещение има два много важни фактори, който трябва да се вземат под внимание.

Висококачествена топло и звукоизолация

Saint-Gobain предлага пълната гама от продукти за перфектния скатен покрив. 

Isover Super Profi са компресирани ролки от стъклена минерална вата за топло и звукоизолация на жилищни сгради. Продуктът е с много добри топлоизолационни характеристики и възможности за разнообразно приложение. Предлага се на ролки, за по-лесно пренасяне и пестене на място на обекта по време на монтажа.

Лесна инсталация в покривни и стенни дървени конструкции. Isover Super Profi е еластичен и устойчив на натиск. При 2 см по-голяма широчина от тази между гредите, продуктът се задържа без допълнително закрепване. При полагането може да бъде пробиван от окачвачите на системите за сухо строителство. Това ще елиминира пространствата без изолация около тях, които представляват топлинни мостове.
 
За да се избегне образуването на топлинни мостове, препоръчително е изолацията между гредите да е в два слоя. При монтаж горният слой задължително трябва да покрива местата на снадката на долния слой.
 

Isover Super Profi  е с коефициент на топлопроводност ƛD = 0,032 W/(m K). Притежава oтлични звукоизолационни характеристики (висок коефициент на звукопоглъщане), ниско съпротивление на преминаване на водните пари, висока паропропускливост и е устойчив на дървесни вредители, гризачи и насекоми.

Въздухоплътност 

Когато говорим за въздухоплътност, първо трябва да си изясним защо тя е толкова важна. Има няколко причини за това. На първо място е енергийната ефективност. При пасивна къща, където стандарта за нуждата от отопление и охлаждане – 15 kWh/m²а е спазена,   неконтролираният и нежелан въздушен поток увеличава енергийното потребление до 20 kWh/m²а.
 

Как да изградим перфектния скатен покрив

Следва да обърнем внимание на топлинният комфорт и защитата на сградната конструкция. Нужно е да се вземе под внимание факта, че влагата намалява топлинните характеристики на изолацията с 1/6. И не на последно място, въздухоплътността е здраве. Външният въздух може да внесе потенциално опасни частици – полени, плесени, гъбички и др. От друга страна вътрешният въздух може да бъде замърсен от остарели консерванти на дървесината. Затова въздухоплътната сградна обвивка и вентилационната система, изградени по модерни стандарти и изисквания, осигуряват здравословна среда за живеене. 

Следва въпроса как да проектираме правилно въздухоплътна сграда? Ето къде са критичните места, на които трябва да обърнем сериозно внимание:

Структурни течове

 •  Връзки между стена (фасада) и под
 •  Връзки около врати прозорци 

 

Сервизни течове

 •  Електрически инсталации
 •  Отвори в сградата
Как да изградим перфектния скатен покрив

Мембраната VARIO KM Duplex на Saint-Gobain ISOVER е нов тип паробариера, интелигентна като човешката кожа. Тя променя своята структура според нивото на влажност. 


Паропропускливостта ú зависи от влажността на околната среда. Тъй като влажността на сградите е по-висока през лятото, отколкото през зимата, това води до по-големи нужди за изсушаване на конструкциите през топлите периоди. През зимата, когато въздухът в сградите е по-топъл от този навън, водните изпарения попадат в неизолирания покрив или в стените. Това може да причини разрушителни ефекти върху дървото, като появата на мухъл и плесен. 

Как да изградим перфектния скатен покрив


Защо е необходима защита от влага? Вътре в сградите хората, животните и растенията непрекъснато освобождават влага. През студените месеци на годината температурата вътре в сградите е по-висока от тази навън. Влагата излиза навън заедно с топлия въздух през фуги, пукнатини и други отвори. Влагата кондензира в сградната конструкция. Неконтролираното проникване на влага уврежда масивните и леките конструкции. Това може да се избегне ако сградната обвивка е херметично затворена, т.е. въздухоплътна.

Как да изградим перфектния скатен покрив

Три стъпки на въздухоплътност:

 1. VARIO KM Duplex UV се инсталира от вътрешната страна под конструкциата след изолацията 
 2. Краищата на мембраната се застъпват с около 10 см и се залепват с лепенка VARIO KB1
 3. Връзките с подове, тавани, плътни стени или комини се уплътняват с VARIO DS. VARIO MultiTape се използва за връзка с покривни прозорци, тръби и други пробиви в покрива.

Изисквания за въздухоплътност:

 • Cгради без вентилационна система n50 < 3.0
 •   Сгради с вентилационна система n50 < 1.0 
 •   ISOVER Multi-Comfort Houses n50 < 0.6 
 •   n50 = 0.6, което означава, че максимум 60% от целия сграден въздушен обем може да напусне сградата през конструкцията за един час
 •   Тази стойност може лесно да бъде намалена до 0.3 (необходими са добро планиране на детайлите и правилен монтаж)
Как да изградим перфектния скатен покрив