Изолация на преградни стени и предстенни обшивки

Изолация на преградни стени и предстенни обшивки

Изолация на преградни стени и предстенни обшивки

Акустичният и топлинен комфорт на жилището често се нарушават от недостатъчно изолирана вътрешност.

Какво получавате от изолацията на преградни стени и предстенни обшивки?

Преградните стени разделят интериора на отделни помещения и имат основно естетическа функция. Въпреки това, ако те не са добре изолирани, има значително пренасяне на шум между стаите. С други думи, можете да чуете всяка дума от съседната стая или апартамент.


Правилно подбраната изолация може да предотврати това. А що се отнася до предстенните обшивки, те най-често се изграждат именно с цел шумоизолация. Това са конструкции, които се монтират само от едната страна на помещението към съществуващата стена.


Изолацията с минерална вата се използва най-често за изолация на преградни стени и предстенни обшивки. Характеризира се с отлична въздушна шумоизолация, което означава, че заглушава много добре шума. Освен това повишава огнеустойчивостта на конструкцията, тъй като е негорима (клас по реакция на огън А1). 


Продукти

 

 

Как да направим топлоизолацията?

И тук ще е необходима минерална вата. Топлоизолацията на преградните стени обаче не е първостепенно изискване, тъй като температурните разлики между отделните помещения не са толкова големи. Ще го оцените повече в случай, че стената разделя хола и студено неотопляемо пространство, например коридор.

Минерална изолация + гипскартон = перфектна звукоизолация

Идеална комбинация за звукоизолация са преградите от гипскартон, изпълнени с минерална изолация. Такава система работи като едно цяло и значително ще намали предаването на звук между стаите. Докато гипскартонът отразява излишния шум, останалата част от звука се абсорбира от минералната изолационна сърцевина.

Олекотените гипскартонени прегради с минерална изолация имат още едно предимство: в сравнение с тухления вариант те са многократно по-тънки, като същевременно запазват същите акустични параметри. Вижте сами - на изображението по-долу можете да намерите сравнение на въздушната звукоизолация на прегради, изработени от различни материали.
 

Практически пример за сравняване на акустичните параметри на различни прегради

Лека преградна стена


a) Единична конструкция CW 75, обшивка 1x Rigips RF (DF) 12,5 mm, дебелина на минералната изолация 60 mm (обща дебелина: 100 mm)
Rw = 50 dB


b) Единична конструкция CW 75, обшивка 2x MA (DF) 12,5 mm, дебелина на минералната изолация 60 мм (обща дебелина: 125 mm)
Rw = 59 dB
 

Тухлена стена


а) Тухлена стена - 80 mm +  шпакловка и мазилка (обща дебелина 100 mm)
Rw = 40 dB


б) Тухлена стена -  115 mm + шпакловка и мазилка (обща дебелина 135 mm)
Rw = 47 dB
 

Стена от газобетон


а) преграда от газобетон с дебелина 100 mm + шпакловка и мазилка (обща дебелина 110 mm) 
Rw = 39 dB


б) преграда от газобетон с дебелина 125 mm + шпакловка и мазилка (обща дебелина 135 mm) 
Rw = 41 dB
Както се вижда, въпреки по-малката дебелина, леката преградна стена с изолация

Защо материалите ISOVER абсорбират звука толкова добре?

Подходящата звукоизолация не трябва да е от хомогенен материал. Ето защо материалите ISOVER имат структура от дълги гъвкави влакна. В допълнение, те се съхраняват в плочите по такъв начин, че да се увеличи общата еластичност на материала, което допълнително подобрява абсорбиращите свойства. Звукопоглъщането се подпомага и от оптималното напречно сечение и диаметър на влакната, както и от дългия експлоатационен живот и стабилността на физичните свойства на материала.

 

Колко струва изолацията? Поискайте безплатна оценка

Нашите технически специалисти с удоволствие ще ви помогнат при избора на материал, ще изчислят необходимото количество и приблизителни цени, както и ще ви насочат директно към най-близкия търговец. Услугата е напълно безплатна.

domecek

 

office@isover.bg
+359 2 400 37 00

 

Искам съвет